Residential building / Lakóház
Budapest, Práter str / utca

Az épület Középső-Józsefváros talán az egyik legfontosabb utcasarkán áll, a Práter utca és a Futó utca találkozásánál. A Práter utca jelentőségét történelmi beágyazottsága adja, a híres volt kisiparos műhelyeiről. A Futó utca pedig a környék megújulásának egyik legfontosabb tengélyévé vált. Az építtetők igazi pioníroknak tekinthetők, hiszen még a nagy léptékű változások előtt vágtak bele a fejlesztésbe, jelentős kockázatok is felvállalva, hiszen a terület lakáspiaci elfogadottsága még a 2000-es évek legelején még nem volt erős. A beruházás tehát, időben megelőzte és mintegy megelőlegezte a terület teljes átalakulását. A korabeli fotókon látszik, hogy az új épület is még a régi épületek gyűrűjében helyezkedik.
A beruházás programjában és érezhető volt az óvatosság, hiszen a földszinten főleg gépkocsi tárolók kerültek elhelyezésre és csak egy kevés üzlethelyiség. Az emeleti szintenken 6-6 lakás nylít az oldalfolyosóról, mely elhelyezésével és méreteivel a környéken hagyományosnak mondható függőfolyosókat idézi meg és igazítja korunk lakhatásához.
A homlokzat és tömegalakítással tervezők hangsúlyozták a lakóház időben kétarcú - a múltat meghaladó, illetve a jövőt előrejelző - jellegét.

Designers / Tervezők : Rév8 Zrt, DB Arch
Design Team / Tervező csapat: Alföldi György, Bach Péter, Márk Péter, Vannay Miklós Ágoston
Client / Építtető: private / magán
Built surface / Beépített m2: 1600 m2
Building cost / Építési költség: 0,65 mEuro
Photos: Ujváry Ágnes, Bach Péter

foto2 mult latvany2 foto1 latvany3 latvany1 alaprajz